Terug naar het overzicht

Tohaco succesvol met luchtgeveerde aanhangers

Tohaco in Liessel maakt een opmerkelijke groei door met de productie van aanhangwagens met een luchtveringsysteem,. Dit biedt ten opzichte van ‘gewone’ aanhangers diverse voordelen.

Berry Hurkmans en René Bijsterveld zijn in 2013 met hun productiebedrijf begonnen. “Uiteraard waren we bij de opstart enthousiast en hadden we hoge verwachtingen van dit type aanhanger. Maar dat we in 2016 een verdrievoudigde omzet zouden bereiken ten opzichte van 2015, hadden we niet durven dromen. Deze groei kwam mede tot stand door de samenwerking met een groeiend aantal dealerbedrijven verspreid over Nederland. Maar met name ook de buitenlandse markt laat een behoorlijke groei zien. Door de uitbreiding met nieuwe verkooppunten in landen als Duitsland, België, Luxemburg en Polen, mochten we deze mooie omzetcijfers schrijven.”

Nieuwe productielocatie
Door de gestage ontwikkeling groeide Tohaco al gauw uit zijn jasje, waardoor medio 2015 een grotere productielocatie moest worden betrokken. Hier worden nu seriematig luchtgeveerde aanhangwagens voor onder andere het vervoeren van machines, motoren en voor autotransport geproduceerd. Vanuit een doordachte modulebouw bouwt Tohaco op efficiënte wijze een uitgebreid assortiment luchtgeveerde trailers. René Bijsterveld: “De levertijd van een complete aanhanger vanaf opdracht tot en met de levering is maximaal 6 weken. Daarnaast hebben we altijd basismodellen op voorraad die, afhankelijk van wat de klant wil, in een kortere periode geleverd kunnen worden.” 

\"MetMet één druk op de knop kun je de laadvloer van de luchtgeveerde aanhanger aan de achterzijde vrijwel vlak op het wegdek laten zakken. Oprijplaten zijn niet meer nodig.

Techniek
Ofschoon het luchtveringssysteem al lang succesvol wordt toegepast in de gemotoriseerde transportwereld, zoals bij vering van vrachtautocombinaties, is deze techniek nog maar zelden  voor de productie van aanhangwagens tot 3,5 ton gebruikt. Berry Hurkmans: “Het comfortabele rijgedrag is uniek, het los- en laadgemak is ten opzichte van gewone aanhangwagens uitzonderlijk en door het lage zwaartepunt in combinatie met de luchtvering is de veiligheid tijdens het rijden erg hoog. Met één druk op de knop kun je de laadvloer aan de achterzijde vrijwel vlak op het wegdek laten zakken. Oprijplaten zijn niet meer nodig. Verder hebben deze aanhangers een niveau-regeling die zich automatisch aanpast aan de vracht. Ook een ongelijke gewichtsverdeling tussen links en rechts wordt door de niveauregeling gecorrigeerd. De compressorunit met luchtdroger en luchttank zorgt voor de juiste luchtdruk in het systeem.

Vooral voor het vervoeren van zware machines, zoals machines met weinig grondspeling en machines die moeilijk zijn te laden of te lossen, is dit systeem geschikt. Maar ook voor auto’s, motoren en andere apparaten en zaken, die bijvoorbeeld met een palletwagen verplaatst dienen te worden, is het gemakkelijk op- en afrijden en de uitstekende en veilige wegligging een groot pluspunt.”

Bekijk ook de printversie van dit artikel: Tohaco succesvol met luchtgeveerde aanhangers